Kurz: Lean Expert

Popis kurzu

  • Aké sú princípy štíhlej výroby? V čom sa líšia od bežnej výroby?
  • Ako zaviesť systém riešenia problémov?
  • Ako si zmapovať vybraný proces a identifikovať v ňom príležitosti na zlepšenie?
  • Ako zlepšiť kvalitu a spoľahlivosť na pracovisku?
  • Ako štandardizovať postupy a organizovať pracoviská?
  • Ako zlepšiť dostupnosť a flexibilitu zariadení?
  • Ako znižovať časy na prestavovanie liniek?
  • Ako zabezpečiť plynulý tok, redukovať zásoby a to i v zákazkovej výrobe?
  • Ako koncepčne vytvárať štíhly layout a kam sa dá dostať?
  • Ako zavádzať princípy ťahu do výroby?
  • Ako zavádzať „štíhly" logistický koncept?
  • Ako zaviesť Lean v podniku?



Obsah kurzu

1. POROZUMENIE PRINCÍPOM ŠTÍHLEJ VÝROBY

26. 4. 2018

  • Motívy k zavádzaniu štíhlej výroby
  • Prečo je stále Lean aktuálny?

    · Aký to má zmysel?

    · Chcú to zákazníci? Manažment?

  • Rozvoj flexibility podniku

    · 10 tried flexibility

  • Základné princípy štíhlej výroby
  • Definovanie hodnoty z pohľadu zákazníka verzus plytvanie

    · Lean pohľad na tok hodnoty

    · Vlastnosti dobre navrhnutého procesu

    · 3 prekážky Lean

    · Môže byť Lean len o eliminácii plytvania a znižovaní nákladov?

    · Prečo Lean nie vždy funguje tak, ako je to v definíciach?

  • Budovanie štíhleho výrobného systému

    · Toyota Production System a iné

  • 5 krokov k štíhlemu podniku
  • Výber vhodných metód štíhlej výroby

    · Typické metódy Lean

    · Nepreháňajte to s metódami

  • Ukážky z praxe

2. SYSTEMATICKÉ ODSTRAŇOVANIE PLYTVANIA Z PROCESOV

27.4.2018

  • Nastavenie citlivosti zberu a riešenia problémov
  • Shopfloor manažment – Zber a riešenie denných problémov
  • Systém riešenia problémov. Náhodné, chronické problémy. Organizácia zlepšovania.
  • PDCA cyklus
  • Nástroje pre analýzu príčin problémov
  • Nástroje generovania riešení

3. MAPOVANIE TOKU HODNÔT – IDENTIFIKÁCIA PRÍLEŽITOSTÍ K ZLEPŠOVANIU

9. 5. 2018

  • Základné ukazovatele a metriky Lean
  • Výber predstaviteľa pre mapovanie
  • Mapovanie toku hodnôt – súčasný stav
  • Rozbor operácie z pohľadu pridanej hodnoty / Value added
  • Dostupnosť a spôsobilosť pracovísk
  • Mapovanie prerušení materiálového toku a ich príčin
  • Vyhľadávanie plytvaní v informačnom toku
  • Identifikácia príležitosti k zlepšeniu v mape súčasného stavu
  • Základné princípy pre transformáciu / Value Stream Design
  • Definícia harmonogramu zmeny

4. ŠTÍHLE PRACOVISKO – ZVÝŠENIE SPÔSOBILOSTI PRODUKTIVITY

12. – 13. 6. 2018

  • Koncept štíhleho pracoviska
  • Vizualizácia na pracovisku
  • Organizácia pracoviska – 5S
  • Usporiadanie pracoviska v súlade s ergonomickými princípmi
  • Základné princípy ekonómie pohybov, zjednodušovani­e práce
  • Štandardizácia pracovných postupov SOP, One Point Lesson
  • Zavádzanie prvkov LCA Low Cost Autonomation
  • Kvalita v procese, riadenie parametrov procesu
  • Eliminácia chýb – Poka Yoke

5. ŠTÍHLE ZARIADENIE – ZVÝŠENIE DOSTUPNOSTI A FLEXIBILITY

18. – 19. 9. 2018

  • Koncept štíhleho zariadenia
  • Identifikácia a meranie strát na zariadení OEE
  • Zvyšovanie produktivity zariadení TPM
  • Znižovanie časov na prestavenie – SMED, OTED
  • Optimalizácia výrobných dávok
  • Základné prvky autonómnej údržby

6. ZAVÁDZANIE PLYNULÉHO TOKU

15. – 16. 10. 2018

  • Princípy využitia plynulého toku, one piece flow, FIFO
  • Flexibilita a bunková výroba
  • Segmentácia výroby
  • Analýza materiálových tokov
  • Základné princípy štíhleho layotu a ako správne postupovať
  • Princípy projektovania montážnych liniek
  • Vyvažovanie liniek
  • Štandardizovaná práca

7. APLIKÁCIA ŤAHOVÝCH PRINCÍPOV RIADENIA

15. – 16. 11. 2018

  • Systémy plánovania a riadenia zákazkovej výroby (časový horizont, ťah vs tlak)
  • Zákaznícke požiadavky verzus bod rozpojenia výroby
  • Balancovanie kapacít vo výrobe
  • Princípy plánovania materiálu (MRP, MRPII, APS)
  • Návrh a možnosti využitia Kanban, Supermarket
  • Riadenie úzkych miest Conwip, DBR, LOC
  • Rozvrhovanie výroby Heijunka / Leveling
  • Dielenské plánovanie a riadenie výroby , spôsoby zberu údajov z výroby

8. ZÁKLADY ŠTÍHLEJ LOGISTIKY

10. 12. 2018

  • Základy štíhlej logistiky, logistické koncepty
  • Milk run – zásobovanie pracovísk
  • Zavádzanie štíhleho logistického konceptu
  • Trendy v logistike (skladovej a internej) za posledné 2 roky

9. IMPLEMENTÁCIA ŠTÍHLEJ VÝROBY V PODNIKU

11. 12. 2018

  • Ako navrhovať nový Value stream – rekapitulácia princípov zo štúdia Lean expert
  • Ako postupne implementovať Lean v podniku
  • Ako pripraviť projekt implementácie Lean
  • Akú sú prvé praktické kroky implementácie Lean
  • Ako ďalej rozvíjať Lean?
  • Ako organizovať Lean v podniku
  • Ako sa vyhnúť najčastejším chybám pri implementácií Lean
  • Ako urobiť z Lean systém kontinuálneho zlepšovania
  • Prezentácia A3 zlepšení
  • Záverečný test a diskusia



Cieľová skupina

  • riaditelia výroby a vedúci prevádzok,
  • riadiaci pracovníci,
  • procesní a priemysloví inžinieri,
  • Lean manažéri



Poznámka k cene

VÝHODNEJŠIA CENA: 2-3 účastníci - Zľava 5 % (zľavový kupón A648-749A-C02E), 4 a viac účastníkov - Zľava 10 % (zľavový kupón A7DB-CB9C-65D2). Zľavu získate uvedením zľavového kupónu pri registrácii na stránke www.ipaslovakia.sk a www.ipaczech.cz.



Kontaktná osoba

Zuzana Lendvayová
+421 41/239 90 80
info@ipaslovakia.sk


Organizátor





Ďalšie termíny kurzu

Termín Cena