Detail kurzu

Vybrané otázky správneho konania a správneho súdnictva podľa nového SSP

Poradca podnikateľa, spol. s r.o.

Popis kurzu

Školením venujúcim sa správnemu konaniu a správnemu súdnictvu podľa nového Správneho súdneho poriadku vás bude sprevádzať špičkový lektorský tím zvolený tak, aby predstavoval kombináciu zástupcov verejnej správy, praxe, akademickej sféry, advokácie a súdnictva. Okrem ozrejmenia základných pravidiel a vybraných otázok správneho konania predstavia lektori účastníkom školenia aj vybrané žaloby podľa Správneho súdneho poriadku.

Obsah kurzu

Základné tematické oblasti:

  • základné pravidlá správneho konania podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok)
  • začatie správneho konania podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok)
  • dokazovanie a zabezpečenie priebehu a účelu konania podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok)
  • procesné rozhodnutia v správnom konaní podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok)
  • riadne a mimoriadne opravné prostriedky v správnom konaní podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok)
  • všeobecná správna žaloba podľa zákona č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok
  • vybrané otázky osobitných druhov správnych žalôb (žaloby vo veciach správneho trestania, žaloba proti nečinnosti orgánu verejnej správy, žaloba proti inému zásahu orgánu verejnej správy) podľa zákona č. 62/2015 Z. z. Správny súdny poriadok
  • kasačná sťažnosť podľa zákona č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok

Lektori:

doc. JUDr. PhDr. Peter Potasch, PhD., absolvent Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Študoval tiež na Právnickej fakulte Erasmus Universiteit v Rotterdame a absolvoval viacero študijných pobytov v zahraničí. Ako absolvent doktorského štúdia na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre (v študijnom odbore politológia) sa venuje aj otázkam verejnej politiky a európskych štúdií. Pedagogicky pôsobil na Akadémii Policajného zboru v Bratislave (Katedre správneho práva, resp. Katedre verejnej správy a verejných financií), v Justičnej akadémii a niekoľko rokov pôsobil aj ako pedagóg Právnickej fakulty Viedenskej univerzity vo Viedni. V súčasnosti je dekanom Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy, pričom na tejto inštitúcii zastával v minulosti niekoľko funkcií (vedúci oddelenia správneho práva, finančného práva a práva životného prostredia, prodekan a i.). Pedagogicky pôsobí aktuálne najmä na Ústave verejného práva FP PEVŠ. Okrem toho je členom osobitnej komisie ministra životného prostredia Slovenskej republiky (vo veciach rozkladov), je autorom viacerých odborných článkov, vedeckých štúdií, skrípt a učebníc (najmä zo správneho práva procesného – správne konanie – a deliktuálneho správneho práva). Je členom Rady Učenej právnickej spoločnosti a tiež členom viacerých komisií pre rigorózne konanie. Je členom niekoľkých redakčných rád odborných a vedeckých časopisov doma aj v zahraničí (napr. Magister Officiorum, Bratislava, European Review of Public Law/Central and European Legal Studies Atény, The Modern Lawyer – Moskva, Public Governance, Administration and Finances Law Review, Wolters Kluwer, Budapest). V roku 2014 bol vymenovaný ministrom spravodlivosti Slovenskej republiky JUDr. Tomášom Borecom za člena Disciplinárnej komisie Slovenskej komory exekútorov. Okrem pedagogickej sféry pôsobí aj ako advokát (Slovenská advokátska komora), zameriava sa najmä na agendu zastupovania klientov v správnych konaniach, resp. v správnom súdnictve.

doc. JUDr. Jana Vallová, PhD., je absolventkou Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 2007 zastávala funkciu riaditeľky odboru priestupkov sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR a od roku 2013 zastáva funkciu riaditeľky odboru všeobecnej vnútornej správy. V roku 2002 absolvovala vzdelávací program pre pracovníkov verejnej správy v Dánsku. Od roku 2002 sa venuje lektorskej a pedagogickej činnosti. V roku 2009 obhájila dizertačnú prácu a v roku 2011 úspešne ukončila habilitačné konanie. Od roku 2005 je odborným garantom a lektorom kurzu „Správne konanie – aplikácia Správneho poriadku v praxi“ a lektorkou priestupkového konania. Publikovala viaceré články, publikácie, učebné texty venované problematike rozhodovacích procesov v priestupkovej oblasti, vplyvom nezamestnanosti na vývoj priestupkovosti, články týkajúce sa domáceho násilia a vyvodzovania administratív­noprávnej zodpovednosti. Je spoluautorkou publikácie – Zákon o priestupkoch – Veľký komentár, ktorý bol publikovaný v roku 2016.

JUDr. Jozef Milučký, Od roku 2014 pôsobí vo funkcii predsedu správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Sudcom je od r. 1989. Funkciu sudcu vykonával na všetkých stupňoch všeobecných súdov v Slovenskej republike. Pôsobil na Krajskom súde v Žiline v oblasti civilného a správneho súdnictva, a to ako predseda civilného odvolacieho senátu a zároveň i predseda správneho senátu. Zároveň pôsobil v odbornej funkcii predsedu správneho kolégia krajského súdu. Od roku 2009 je sudcom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky so zaradením na správnom kolégiu. Je lektorom pre krajské súdy, ich správne kolégiá, s ktorými sa pravidelne stretáva po tom, ako bol zvolený do funkcie predsedu správneho kolégia NS SR. Na Najvyššom súde SR sa pravidelne podieľa na príprave a výbere judikatúry do Zbierky stanovísk Najvyššieho súdu a rozhodnutí súdov Slovenskej republiky. V súčasnosti autorsky prispieva odbornými článkami do časopisov, a to Verejné obstarávanie, Súkromné právo, ako i Dane a účtovníctvo. Bohaté skúsenosti z výkonu sudcovskej funkcie s osobitným zreteľom na správne súdnictvo prezentoval na viacerých konferenciách a odborných seminároch. V súčasnosti sa profesionálne špecializuje viac na oblasť katastrálneho práva, daňového práva, stavebného práva, ako i súťažného práva.

HARMONOGRAM:

  • 08.30 – 09.00 prezentácia účastníkov školenia
  • 09.00 – 11.00 prednáška
  • 11.00 – 12.00 obedňajšia prestávka
  • 12.00 – 15.00 prednáška spojená s diskusiou

Uhradiť účastnícky poplatok je potrebné najneskôr 3 pracovné dni pred konaním školenia.

Poznámka k cene

Účastnícky poplatok 120 € s DPH: obsahuje cenu 1-dňového školenia, organizačné náklady, pracovné materiály, dvojchodový obed.

Hodnotenie




Organizátor