Detail kurzu

Popis kurzu

Čo vás na kurze čaká? Kurz je rozdelený na teoretickú a praktickú časť.

Počas teoretickej časti sa naučíte zásady hygieny, technológie prípravy jedál teplej a studenej kuchyne, ekonomické aspekty vedenia reštauračného zariadenia. Zvyčajne prebieha počas víkendov.

Praktická časť tvorí zvyšných 320 hodín kurzu. Prebieha zvyčajne od pondelka do piatka v reštaurácii, kde pod odborným dohľadom samostatne pripravujete jedlá.

Obsah kurzu

Detailný obsah kurzu:

  1. Zásady hygieny a bezpečnosti pri práci
  2. Predbežná úprava základných potravín
  3. Základné úpravy pri spracovaní potravín, varenie a zaprávanie
  4. Polievky
  5. Príprava základných, krycích, jemných omáčok a rôsolov
  6. Prílohy a doplnky k hlavným jedlám
  7. Príprava a výdaj bezmäsitých jedál
  8. Príprava a výdaj jedál z mäsa jatočných zvierat
  9. Príprava hotových jedál z rýb, hydiny a zveriny
  10. Príprava jedál studenej kuchyne a predjedál
  11. Ekonomické minimum

Rozsah kurzu 500 hodín (vrátane povinnej praxe)

Čo získate absolvovaním kurzu? Po ukončení teoretickej a praktickej časti získate osvedčenie, ktoré slúži ako doklad o odbornom vzdelaní.

Kurz je akreditovaný Ministerstvom školstva SR a osvedčenie je vydané podľa §14 ods. 9 zákona č. 568/2009 Z.z. o celoživotnom vzdelávaní.

Doklad môžete predložiť budúcemu zamestnávateľovi alebo pri zakladaní živnosti podľa podmienok Slovenskej živnostenskej komory.

Ide o typ viazanej živnosti, kedy je okrem splnenia podmienok prevádzkovania živnosti potrebné splniť podmienky odbornej spôsobilosti. Viac informácii nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR.

Najčastejšie otázky ku kurzu Kuchár

Musím si zabezpečiť vlastnú prevádzku na prax? Spolupracujeme s viacerými kvalitnými reštauráciami, kde účastníkom kurzu vieme po vzájomnej dohode prax zabezpečiť. Samozrejme, praktickú časť si môžete dohodnúť aj s inou prevádzkou. Cieľom je, aby ste v prevádzkach získali čo najviac praktických skúseností a vyskúšali si rôzne postupy prípravy jedál pod dohľadom profesionálnych kuchárov.

Dôležité je dodržanie harmonogramu, ktorý si vopred s prevádzkou dohodnete a predpísaného počtu 320 hodín praxe. Praxovať môžete cez víkendy alebo počas pracovných dní. Keď absolvujete predpísaný počet hodín, praktická časť kurzu pre vás končí.

Je prax v prevádzkach platená? Prax vykonávate bez nároku na odmenu.

Kedy získam osvedčenie? Každý termín akreditovaného kurzu musí Agentúra Jaspis nahlásiť na Ministerstvo školstva a termín je pevne stanovený. Osvedčenie vám môžeme odovzdať až v deň ukončenia kurzu.

Ostaňme v kontakte aj na Facebooku Pravidelne dokumentujeme atmosféru na kurzoch, ako to u nás vyzerá a čím Agentúra Jaspis práve žije.

Cieľová skupina

Rozhodli ste sa varenie pretaviť do reštauračného biznisu, no chýba vám potrebná kvalifikácia a prax na založenie živnosti? Túžite sa vybrať za prácou do zahraničia, no chýbajú vám odborné znalosti? Všetko, čo potrebujete vedieť, aby sa z vás stal kvalifikovaný kuchár, sa dozviete na kurze, akreditovanom Ministerstvom školstva Slovenskej republiky.

Kontaktná osoba

Ing. Nela Smandrová
+421 2/554 225 88
jaspis@jaspis.sk

Hodnotenie




Organizátor