Detail kurzu

Účtovná a daňová závierka za rok 2018 v podvojnom účtovníctve

OPORA o.z.

Popis kurzu

Ing. Acsová upozorní na legislatívne úpravy účtovných predpisov v roku 2018, na právne východiská účtovnej závierky a aktuálnu legislatívu pre r.2018.

Obsah kurzu

1. Legislatívne úpravy účtovných predpisov v roku 2018 (virtuálna mena, kapitálový fond z príspevkov). Známe zmeny účtovných predpisov pre rok 2019.

2. Právne východiská účtovnej závierky a aktuálna legislatíva pre rok 2018 (zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a vykonávacie predpisy) napríklad:

a/ termíny súvisiace s účtovnou závierkou, b/ register účtovných závierok, c/ kategorizácia účtovných jednotiek a povinnosti s tým súvisiace (novovzniknutá UJ, preradenie UJ medzi veľkostnými kategóriami), d/ spriaznené osoby, prepojené účtovné jednotky, podielová účasť, materská a dcérska spoločnosť; pojmové rozdiely „závislé osoby“, e/ zverejňovanie a schvaľovanie účtovnej závierky, f/ vlastné imanie a jeho prezentácia na účely rôznych používateľov účtovnej závierky (správca dane, banka, súd), spoločnosť v kríze a plnenia nahrádzajúce vlastné zdroje.

3.Účtovná uzávierka a práce s ňou súvisiace:

a/ bilančná kontinuita, b/ inventarizácia majetku a záväzkov a jej špecifiká podľa zložiek majetku, c/ úplnosť účtovníctva (oprávky, opravné položky, rezervy), d/ nesprávnosti z praxe (inventarizácia a vykazovanie záloh, kalkulačné účty,účty bez zostatkov, opačné zostatky na účtoch aktív alebo pasív, testovanie položiek aktív na ocenenie, dlhodobý majetok a zostavenie odpisového plánu,rovnosť účtovných a daňových odpisov, nevyfakturované dodávky, časové rozlíšenie), e/ podsúvahová evidencia, f/ splatná a odložená daň z príjmov; daňová licencia.

4. Poznámky k účtovnej závierke – čo si pripraviť, na čo si dať pozor. Význam poznámok v závislosti od kategórie účtovnej jednotky. Nesprávnosti z praxe.

5. Účtovné výstupy dôležité pre spracovanie daňového priznania.

6. Úprava základu dane z príjmov právnickej osoby (pripočítateľné, odpočítateľné položky) vo väzbe na účtovné záznamy.

7. Diskusia

Lektor:Ing. Jana Acsová- daňový poradca

Trvanie: 9.00–15.00

Cieľová skupina

účtovníci, ekonómovia

Poznámka k cene

Nie sme platiteľmi DPH. V účastníckom poplatku sú zahrnuté študijné materiály, občerstvenie, teplý obed a náklady na organizačné zabezpečenie seminára.

Hodnotenie




Organizátor