DETAIL KURZU

GDPR a zákon o ochrane osobných údajov v praxi

Od:

Poradca podnikateľa, spol. s r.o.

Žilina

Popis kurzu

Nový zákon o ochrane osobných údajov a nariadenie GDPR priniesli v roku 2018 do oblasti spracúvania osobných údajov výrazné zmeny. Z pohľadu Úradu na ochranu osobných údajov SR, Európskeho výboru na ochranu osobných údajov a aplikačnej praxe však došlo k niekoľkým zmenám názorov, ktoré sa týkajú už platných nariadení a skutočností od 25. 5. 2018. Úrad vydal viaceré nové usmernenia týkajúce sa zákonnosti, e-shopov alebo k tomu, či sa na fyzickú osobu, ako živnostníka, vzťahujú predpisy o ochrane osobných údajov alebo nie. Taktiež pôvodné vzory, ktoré sa použili v máji 2018, boli v niektorých častiach pozmenené.

Všetky dôležité informácie o upravách, ktoré po 25. 5. 2018 nastali si upresníme na seminári, kde máte zároveň možnosť otvorene diskutovať o nejasnostiach, ktoré z daných zmien vyplývajú. V rámci programu vám tiež ozrejmíme, čo je to „dokumentácia podľa GDPR", aké sú jej náležitosti a čo všetko obnáša tvorba takejto dokumentácie. Chýbať nebude ani množstvo praktických príkladov, pomocou ktorých si spolu prejdeme všetky podstatné ustanovenia zákona a nariadenia GDPR, a pomocou ktorých vás informujeme, na čo si musíte dať pozor alebo čo je považované za „súlad" s GDPR.





Obsah kurzu

Viete:

  • ako má vyzerať poverenie pre oprávnené osoby?
  • ako má vyzerať sprostredkovateľská zmluva od 25. 5. 2018?
  • že bezpečnostná dokumentácia zostáva, len bude mať iné náležitosti?
  • ako má vyzerať záznam o spracovateľských činnostiach?
  • o možnosti získať certifikát, ak ste spoločnosť, ktorá dodržiava ochranu osobných údajov?
  • čo sú to balančné testy?
  • čo všetko máte mať vypracované, aby ste boli v súlade s platnými predpismi o ochrane osobných údajov?
  • ako má vyzerať označenie monitorového priestoru?

Program

  • Pramene práva (nariadenie, smernica, zákon, vykonávacie predpisy)
  • Pojmy (osobný údaj, online identifikátory, rodné číslo, údaj o zdraví, profilovanie, pseudoanonymizácia a ďalšie nové)
  • Subjekty spracúvania osobných údajov – tretia strana, príjemca, subdodávateľ
  • Sprostredkovateľ a jeho nové povinnosti a nové náležitosti zmluvy
  • Právne základy spracúvania osobných údajov – povieme si, kedy treba súhlas a ako a kedy používať oprávnený záujem
  • Monitorovanie priestorov kamerovým systémom
  • Povinnosť informovania dotknutej osoby
  • Práva dotknutej osoby [právo na opravu, na vymazanie (zabudnutie), obmedzenie spracúvania, na prenosnosť údajov, právo namietať, namietať proti automatizovanému individuálnemu rozhodovaniu vrátane profilovania]
  • Bezpečnostné opatrenia – ako má vyzerať bezpečnostná dokumentácia po 25. 5. 2018
  • Štandardné opatrenia (vrátane poverení osôb spracúvajúcich osobné údaje)
  • Špecifické opatrenia (bezpečnostné incidenty, oznamovacia povinnosť pri porušení ochrany osobných údajov voči Úradu na ochranu osobných údajov, a to aj voči dotknutej osobe, lehoty na oznámenie)
  • Záznamy o spracovateľských činnostiach – viete, že záznamy musí mať vypracované v určitých prípadoch aj sprostredkovateľ?
  • Posúdenie vplyvu na ochranu osobných údajov a Povinná konzultácia s úradom na ochranu osobných údajov. Povieme si, ktoré subjekty sú povinné vypracovať posúdenie vplyvu, obsah posúdenia vplyvu, konzultáciu a zákonné lehoty
  • Zodpovedná osoba (kto je povinný mať zodpovednú osobu, postavenie zodpovednej osoby a jej povinnosti). Môžete mať externú zodpovednú osobu? Ak to bude zamestnanec, kto môže a kto nemôže byť zodpovednou osobou?
  • Cezhraničný prenos osobných údajov
  • Postavenie, pôsobnosť a organizácia úradu
  • Kódex správania, certifikát a akreditácia
  • Spoločné, prechodné a záverečné ustanovenia
  • Diskusia

Bonus: vzor sprostredkova­teľskej zmluvy, informačnej povinnosti

HARMONOGRAM:

  • 08.30 – 09.00 prezentácia účastníkov školenia
  • 09.00 – 11.00 prednáška
  • 11.00 – 12.00 obedňajšia prestávka
  • 12.00 – 15.00 prednáška spojená s diskusiou

Účastnícky poplatok obsahuje cenu 1-dňového školenia, organizačné náklady, pracovné materiály, teplý obed.

Účastníci seminára v hoteli Saffron môžu využiť parkovanie v areáli hotela alebo na podzemnom parkovisku za zľavnenú cenu 8 eur na celý deň.

Úhradu účastníckeho poplatku je potrebné realizovať do 3 pracovných dní od vystavenia zálohovej faktúry (príp. proforma faktúry), najneskôr však 3 pracovné dni pred konaním školenia.

Poznámka k cene

Účastnícky poplatok obsahuje cenu 1-dňového školenia, organizačné náklady, pracovné materiály, teplý obed.

Kontaktná osoba

Ing. Mária Puškárová
+421 41/705 32 60
profivzdelavanie@pp.sk

Hodnotenie




Organizátor