Lean Expert

Základné info
Prihlásiť sa na kurz

Popis kurzu

  • Aké sú princípy štíhlej výroby? V čom sa líšia od bežnej výroby?
  • Ako zaviesť systém riešenia problémov?
  • Ako si zmapovať vybraný proces a identifikovať v ňom príležitosti na zlepšenie?
  • Ako zlepšiť kvalitu a spoľahlivosť na pracovisku?
  • Ako štandardizovať postupy a organizovať pracoviská?
  • Ako zlepšiť dostupnosť a flexibilitu zariadení?
  • Ako znižovať časy na prestavovanie liniek?
  • Ako zabezpečiť plynulý tok, redukovať zásoby a to i v zákazkovej výrobe?
  • Ako koncepčne vytvárať štíhly layout a kam sa dá dostať?
  • Ako zavádzať princípy ťahu do výroby?
  • Ako zavádzať „štíhly" logistický koncept?
  • Ako zaviesť Lean v podniku?

Cieľová skupina

Pracovníci riadiacich a obslužných útvarov, pracovníci na rôznych pozíciách vo výrobných útvaroch, procesní inžinieri, logistickí pracovníci vo výrobe a skladoch (na úrovni vedúcich)

Obsahová náplň

1. POROZUMENIE PRINCÍPOM ŠTÍHLEJ VÝROBY

  • Motívy k zavádzaniu štíhlej výroby
  • Rozvoj flexibility podniku
  • Základné princípy štíhlej výroby
  • Definovanie hodnoty z pohľadu zákazníka verzus plytvanie
  • Budovanie štíhleho výrobného systému (Toyota Production System a iné)
  • 5 krokov k štíhlemu podniku
  • Výber vhodných metód štíhlej výroby

2. SYSTEMATICKÉ ODSTRAŇOVANIE PLYTVANIA Z PROCESOV

  • Nastavenie citlivosti zberu a riešenia problémov
  • Shopfloor manažment – Zber a riešenie denných problémov
  • Systém riešenia problémov. Náhodné, chronické problémy. Organizácia zlepšovania.
  • PDCA cyklus
  • Nástroje pre analýzu príčin problémov
  • Nástroje generovania riešení

3. MAPOVANIE TOKU HODNÔT – IDENTIFIKÁCIA PRÍLEŽITOSTÍ K ZLEPŠOVANIU

  • Základné ukazovatele a metriky Lean
  • Výber predstaviteľa pre mapovanie
  • Mapovanie toku hodnôt – súčasný stav
  • Rozbor operácie z pohľadu pridanej hodnoty / Value added
  • Dostupnosť a spôsobilosť pracovísk
  • Mapovanie prerušení materiálového toku a ich príčin
  • Vyhľadávanie plytvaní v informačnom toku
  • Identifikácia príležitosti k zlepšeniu v mape súčasného stavu
  • Základné princípy pre transformáciu / Value Stream Design
  • Definícia harmonogramu zmeny

4. ŠTÍHLE PRACOVISKO – ZVÝŠENIE SPÔSOBILOSTI PRODUKTIVITY

  • Koncept štíhleho pracoviska
  • Vizualizácia na pracovisku
  • Organizácia pracoviska – 5S
  • Usporiadanie pracoviska v súlade s ergonomickými princípmi
  • Základné princípy ekonómie pohybov, zjednodušovanie práce
  • Štandardizácia pracovných postupov SOP, One Point Lesson
  • Zavádzanie prvkov LCA Low Cost Autonomation
  • Kvalita v procese, riadenie parametrov procesu
  • Eliminácia chýb – Poka Yoke

5. ŠTÍHLE ZARIADENIE – ZVÝŠENIE DOSTUPNOSTI A FLEXIBILITY

  • Koncept štíhleho zariadenia
  • Identifikácia a meranie strát na zariadení OEE
  • Zvyšovanie produktivity zariadení TPM
  • Znižovanie časov na prestavenie – SMED, OTED
  • Optimalizácia výrobných dávok
  • Základné prvky autonómnej údržby

6. ZAVÁDZANIE PLYNULÉHO TOKU

  • Princípy využitia plynulého toku, one piece flow, FIFO
  • Flexibilita a bunková výroba
  • Segmentácia výroby
  • Analýza materiálových tokov
  • Základné princípy štíhleho layotu a ako správne postupovať
  • Princípy projektovania montážnych liniek
  • Vyvažovanie liniek
  • Štandardizovaná práca

7. APLIKÁCIA ŤAHOVÝCH PRINCÍPOV RIADENIA

  • Systémy plánovania a riadenia zákazkovej výroby (časový horizont, ťah vs tlak)
  • Zákaznícke požiadavky verzus bod rozpojenia výroby
  • Balancovanie kapacít vo výrobe
  • Princípy plánovania materiálu (MRP, MRPII, APS)
  • Návrh a možnosti využitia Kanban, Supermarket
  • Riadenie úzkych miest Conwip, DBR, LOC
  • Rozvrhovanie výroby Heijunka / Leveling
  • Dielenské plánovanie a riadenie výroby , spôsoby zberu údajov z výroby

8. ZÁKLADY ŠTÍHLEJ LOGISTIKY

  • Základy štíhlej logistiky, logistické koncepty
  • Milk run – zásobovanie pracovísk
  • Zavádzanie štíhleho logistického konceptu
  • Trendy v logistike (skladovej a internej) za posledné 2 roky

9. IMPLEMENTÁCIA ŠTÍHLEJ VÝROBY V PODNIKU

  • Value stream design – Rekapitulácia naučených princípov
  • Organizácia Lean v podniku
  • Postup implementácie Lean v podniku
  • Záverečný test, diskusia

Termíny kurzov

Kurz sa skladá z týchto vzájomne nadväzujúcich modulov:

28.03.2017

Porozumenie princípom štíhlej výroby, Systematické odstraňovanie plytvania z procesov

Prihlásiť sa
19.04.2017

Mapovanie toku hodnôt – identifikácia príležitostí k zlepšovaniu

Prihlásiť sa
09.05.2017 - 10.05.2017

Štíhle pracovisko – zvýšenie spôsobilosti a produktivity

Prihlásiť sa
30.05.2017 - 31.05.2017

Štíhle zariadenie – zvýšenie dostupnosti a flexibility

Prihlásiť sa
19.06.2017 - 20.06.2017

Zavádzanie plynulého toku

Prihlásiť sa
11.09.2017 - 12.09.2017

Aplikácia ťahových princípov riadenia

Prihlásiť sa
03.10.2017 - 04.10.2017

Základy štíhlej logistiky, Implementácia štíhlej výroby v podniku

Prihlásiť sa

Kurz na mieru (vnútrofiremný kurz)

Kurz je možné organizovať aj pre uzavreté skupiny kde obsah, termín a miesto sa dohodne podľa požiadaviek zákazníka.

Cena bude vypočítaná na základe presnej špecifikácie objednávateľa.

Odporúčaný rozsah kurzu: 13 dní

Kontakt a miesto konania

Kontaktné údaje
Zuzana Lendvayová
tel: +421 41/239 90 80
mobil: +421 910 944 226
e-mail: lendvayova@ipaslovakia.sk

Adresa
IPA Slovakia, Predmestská 8600/95, 010 01 Žilina

O organizátorovi

Kontaktné údaje
tel: +421 41/239 90 80
email: info@ipaslovakia.sk
web: www.ipaslovakia.sk

Adresa
IPA Slovakia, s.r.o.
Predmestská 8600/95, Žilina Zobraziť na mape