Detail kurzu

Webinár: Oznamovanie protispoločenskej činnosti – zostavenie smernice a povinnosti - PhDr. Jozef Sýkora, MBA

Poradca podnikateľa, spol. s r.o.

Popis kurzu

S oznamovaním protispoločenskej činnosti a možnými variantmi, ako v praxi postupovať podľa aktuálneho zákona č. 54/2019 Z. z., vás oboznámi PhDr. Jozef Sýkora, MBA (kontrolór v územnej samospráve). Detailne vás prevedie pravidlami, ktoré sa viažu pre organizácie verejnej správy (aj mimo nej) – a  to v súvislosti so zostavením smerníc, povinnosťami zodpovedných osôb či so spracovaním evidencie a vybavením oznámení. Veľkým benefitom pre účastníkov tohto webinára je vzorová smernica, vzorová evidencia pri prijímaní oznámení o protispoločenskej činnosti, ako aj priestor vyhradený na otázky.

Obsah kurzu

Popis

Webinár sa venuje otázkam z kontrolnej praxe hlavného kontrolóra v štátnych a samosprávnych organizáciách a tiež z pohľadu metodiky Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Účastníci sa dozvedia aj o správnom prijatí a zaevidovaní oznámenia a rovnako aj o postupe súčinnosti s iným orgánom verejnej správy. 

 

Cieľová skupina: všetky organizácie verejnej správy, samosprávy obcí, miest a VÚC, školy, kapitoly štátneho rozpočtu, organizácie a zamestnávatelia mimo verejnej správy s počtom zamestnancom nad 50 vrátane, kontrolné orgány, štatutári a ich zástupcovia

 

Dozviete sa:

1.     Môže byť zodpovednou osobou aj fyzická osoba vykonávajúca prácu mimo pracovného pomeru?

2.     Ako postupovať v samospráve obcí, ak hlavný kontrolór nie je vymenovaný, resp. je uvoľnená funkcia hlavného kontrolóra (pričom má byť HK v pozícii zodpovednej osoby)?

3.     Ako postupovať, ak hlavný kontrolór obce je na dlhodobej PN, resp. čerpá rodičovskú dovolenku?

4.     Môže byť zodpovedná osoba na úrovni zriadenej organizácie štátnej správy interne v pozícii zriaďovateľskej pôsobnosti druhá zodpovedná osoba?

5.     Môže si zriadená rozpočtová alebo príspevková interne spracovať smernicu podľa podmienok zákona č. 54/2019 Z. z., ak zriaďovateľ má vlastnú smernicu?

6.     Musí začať viesť zodpovedná osoba evidenciu aj v čase, ak nemá prijaté oznámenie?

7.     Zákon toho času nepozná pojem anonymné oznámenie, môže prísť aj takýto podnet ako oznámenie a treba sa mu náležite venovať? Je potrebné žiadať o uvedenia mena, priezviska, resp. iných údajov?

 

Ako prebieha školenie online a technické podmienky pre sledovanie nájdete TU.


Bonusy

Odborné poradenstvo s lektorom počas priameho prenosu formou chatu

Videozáznam z webinára na 30 dní


Program

1.     Objasnenie základných postupov

2.     Zodpovedná osoba a jej povinnosti

3.     Správne evidovanie oznámenia

4.     Vybavenie oznámenia (prešetrenie, súčinnosť a odpovedanie oznamovateľovi)

5.     Príklady z vlastnej praxe lektora

6.     Interná smernica – bonus

7.     Záver a diskusia

 

Legislatívna úprava: zákon č. 54/2019 Z. z., zákon č. 9/2010 Z. z., zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon


Harmonogram

09.00 – 11.00 prednáška spojená s diskusiou 


Profil lektoraPhDr. Jozef Sýkora, MBA

Pôsobí ako kontrolór v územnej samospráve  a kontrolór Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Dlhodobo sa venuje problematike práva verejnej správy a oblasti finančnej kontroly. Študoval na univerzite v Českej republike a ukončil postgraduálne štúdium na Ústave práva v Prahe so zameraním na obchodné a finančné právo. Publikuje príspevky v odborných periodikách a na on-line portáloch. Vydal publikáciu k finančnej kontrole, príručku na rozpočtovanie a účtovanie v samospráve a publikáciu o zverejňovaní zmlúv, faktúr a objednávok. Rovnako pravidelne a pútavo školí tému práva verejnej správy s príkladmi zo svojej kontrolnej a publikačnej praxe.

Cieľová skupina

pre všetkých, ktorých táto téma zaujíma . . .

Kontaktná osoba


+421 918 451 113
sinska@pp.sk

Hodnotenie




Organizátor