Detail kurzu

Excel - vzorce a funkcie

ESE Office s. r. o.

Popis kurzu

Online video-kurz obsahuje najpoužívanejšie funkcie a najdôležitejšie nástroje pre prácu so vzorcami a funkciami.
Nemusíte poznať všetky funkcie, ktoré Excel ponúka. Dôležité je mať prehľad a poznať systém, ako funkcie fungujú.
Hlavným cieľom video-kurzu preto je, aby ste sa na praktických príkladoch naučili systém, ktorý je na pozadí každej funkcie, vďaka čomu budete vedieť použiť aj funkciu, ktorá v kurze nebude. Okrem toho si osvojíte aj používanie pomocných nástrojov pre prácu so vzorcami a funkciami a zistíte, ako hľadať a odstraňovať problémy, ktoré môžu vzniknúť.

Obsah kurzu

Video-kurz obsahuje celkovo 21 hlavných lekcií a 5 bonusových lekcií. Sú rozdelené podľa tém.

V hlavných 21 lekciách sa naučíte najdôležitejšie nastavenia a nástroje pre prácu s o vzorcami a funkciami - to najpodstatnejšie, čo by mal vedieť každý, kto so vzorcami pracuje = je dobré si pamätať.

V bonusoch budete mať ďalšie návody a riešenia, ktoré nie je nutné si pamätať, ale sú tiež dôležitou súčasťou práce so vzorcami.

Každá lekcia obsahuje: 

  • ÚVOD - V úvode každej lekcie pár slovami priblížim, o aký postup sa jedná. Doplnené aj obrázkami, aby ste mali predstavu, čo vás čaká.
  • VIDEO - V každej lekcii nájdete minimálne jedno video, v ktorom krok za krokom popisujem použitie daného nástroja. Ak je nutné, tak poukazujem aj na výhody, nevýhody, úskalia...
  • SÚBOR NA STIAHNUTIE - Môžete si stiahnuť excelovský súbor, ktorý je použitý vo videu, a skúšať si to súčasne so mnou.
  • ŤAHÁK - Súbor vo formáte pdf, v ktorom sú jednotlivé postupy. Môžete si ho vytlačiť a použiť aj v budúcnosti pri práci. Veď netreba si všetko pamätať. Dôležité je vedieť, že to ide a kde to nájdete. Ťahák vám našepká.
  • SÚBOR NA PRECVIČOVANIE - Môžete si stiahnuť súbor s príkladmi na precvičenie. Čo si sami precvičíte, to si lepšie zapamätáte. Samozrejme dostanete aj správne riešenie, aby ste videli, či ste postupovali správne.

Zoznam lekcií:

  • Lekcia 1: Lekcia je venovaná bežným matematickým operáciám vo vzorcoch a logickým operáciám. Naučíte sa aj spôsoby, ako upraviť/opraviť vzorec (vkladanie vzorcov, použitie matematických operátorov pre súčet, rozdiel, súčin a podiel (+ - * /), oprava vzorca, použitie logických operátorov > < =, používanie zátvoriek – obyčajných, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 2: Fixovanie adries vo vzorcoch (doláriky) je potrebné všade tam, kde nechcete, aby sa adresa pri kopírovaní posúvala. Naučíte sa, ako fixovanie aplikovať a kedy použiť ten správny dolárik (absolútne, relatívne a kombinované odkazy (fixovanie adries vo vzorcoch pomocou F4 = „doláriky“: $A$1, $A1, A$1), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 3: Suma, priemer, počet, minimum, maximum = základné funkcie, ktoré boli snáď už v prvej verzii Excelu z roku 1985. Odvtedy pribudli stovky nových funkcií, avšak tieto sa stále radia k najjednoduchším a najpoužívanejším funkciám, preto im je venovaná celá lekcia (základné funkcie SUM, AVERAGE, COUNT, MAX, MIN, pomôcky pre rýchle vyznačenie rozsahov, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 4: Neverte svojim očiam! V lekcii sa naučíte na bunky pozerať očami Excelu. Tento pohľad vám pomôže predchádzať chybám. Alebo keď už nastanú, pomôže vám ľahko odhaliť ich príčinu (rozdiel medzi hodnotou a formátom, čo znamenajú chyby #ODKAZ, #NEDOSTUPNÝ, #HODNOTA atď., čo znamenajú zelené trojuholníky, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 5: Nemusíte mať všetko v jednom hárku a dokonca ani v jednom súbore. V lekcii sa naučíte, ako sa odkazovať na bunky v iných hárkoch i v iných súboroch. Pozor, má to aj svoje úskalia (odkazovanie na bunky v inom hárku toho istého zošita, odkazovanie na bunky v inom zošite, použitie hranatých zátvoriek, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 6: Excel má vo funkciách niekedy rôzne požiadavky vo forme argumentov. Sú nutné k tomu, aby nám zistil správny výsledok. Naučíte sa, ako správne pracovať s oknom "Argumenty funkcie" a naviac získate prehľad vo funkciách pre prácu s textom (zadávanie argumentov funkcií - práca s oknom „Argumenty funkcie“ a s pomocníkom, slovník pojmov = ako sa vyznať v názvoch argumentov, textové funkcie (LEFT, RIGHT, MID, UPPER, LOWER, PROPER, CONCATENATE, CONCAT, TEXTJOIN...), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 7: Najdôležitejšou informáciou v lekcii bude, že dátumy a čas sú čísla. Vďaka tomu s nimi môžete robiť rôzne výpočty. Naučíte sa, ako funguje matematika pri dátumoch a časoch. Naviac získate prehľad o funkciách, ktoré s nimi pracujú (ako fungujú dátumy a čas v Exceli, výpočty s dátumami a časom, dátumové funkcie (TODAY, DATE, DAY, MONTH, YEAR, WEEKDAY, WEEKNUM, ISOWEEKNUM, EOMONTH...), funkcie pre prácu s časom (TIME, HOUR, MINUTE, SECOND), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 8: Kopírovanie buniek, ktoré obsahujú vzorce, má svoje úskalia. V lekcii sa naučíte rôzne spôsoby. Žiadny z nich nie je lepší alebo horší - každý má svoje výhody v iných prípadoch. Dozviete sa rozdiely, aby ste si mohli správne vybrať postup pre vlastné údaje (kopírovanie buniek so vzorcami - prilepiť špeciálne ako hodnoty s formátmi, bez formátov alebo s prepojením, ako obrázok atď., kopírovanie vzorca v presnom znení, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 9: Niekedy stačí skryť desatinné miesta pomocou formátovania, inokedy nie. Ak je nutné reálne zaokrúhlenie hodnoty v bunke, na pomoc treba povolať funkcie. V lekcii sa naučíte, ako fungujú funkcie pre zaokrúhľovanie. Naviac uvidíte, aké rôzne spôsoby zaokrúhľovania Excel ponúka (prečo je zaokrúhľovanie dôležité (skryť desatinné miesta niekedy nestačí), funkcie pre zaokrúhľovanie (ROUND, ROUNDUP, ROUNDDOWN, TRUNC, INT...), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 10: Súbor vytvorený v jednej verzii Excelu môže robiť problémy v inej... Lekcia je venovaná kontrole kompatibility vášho súboru so staršími verziami Excelu. Naučíte sa ju skontrolovať a zistíte, čo je potrebné brať pri kontrole vážne a čo postačí iba zobrať na vedomie (problémy s kompatibilitou (čo sa stane, keď súbor otvoríte v staršej verzii Excelu), kontrola kompatibility - ako zistiť, čo bude robiť problém v iných verziách Excelu (užitočné, keď posielate súbory napríklad klientom), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 11: Základné funkcie sme rozoberali v tretej lekcii. Čo však robiť, keď nechcete sumu zo všetkých, ale iba z vybraných? V takom prípade prichádzajú na rad funkcie s podmienkou. Naučíte sa s nimi pracovať a zistíte, že tých podmienok môžete zadať veľa preveľa (základné funkcie s jednou podmienkou (SUMIF, COUNTIF, AVERAGEIF), základné funkcie s viacerými podmienkami (SUMIFS, COUNTIFS, AVERAGEIFS, MINIFS, MAXIFS), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 12: Na to, aby ste mohli použiť logické funkcie, NEpotrebujete logické myslenie. Je však potrebné poznať logické podmienky, ktoré sme už preberali v prvej lekcii, t.j. vzorce so znamienkami >, < alebo =. V lekcii sa naučíte tieto vzorce použiť v logických funkciách (logické funkcie (IF, IFS), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 13: Opäť sa vrátime k základným funkciám (suma, priemer, počet atď.). Zistíte, ako sa správajú, keď budete v údajoch filtrovať alebo skrývať riadky. Naučíte sa pracovať s funkciou, ktorá sa s filtrom kamaráti (funkcie reagujúce na filter (SUM verzus SUBTOTAL, AGGREGATE), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 14: Odhaliť letmým pohľadom bunky, ktoré obsahujú vzorec, môže byť náročné. Dozviete sa, prečo je potrebné hľadať bunky so vzorcami, a naučíte sa tieto jednoduché, ale veľmi efektívne postupy používať (ako hľadať bunky so vzorcami, ako hľadať vzorce s odkazom na iný súbor, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 15: Lekcia je venovaná vybraným nástrojom pre prácu so vzorcami a funkciami. Je dobre vedieť, že tieto možnosti Excel ponúka, lebo nikdy neviete, kedy sa vám môžu hodiť. Naučíte sa s týmito nástrojmi pracovať a dozviete sa, kedy vám ktorý pomôže (nástroje pre prácu so vzorcami a funkciami: predchodcovia, následníci, zobraziť vzorce, možnosti výpočtov, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 16: Vyhľadávanie údajov z jednej tabuľky v druhej tabuľke je bežná vec pri práci s Excelom. Efektívnym a šikovným pomocníkom sú vyhľadávacie funkcie, ku ktorým patrí VLOOKUP, XLOOKUP a ďalšie. V lekcii sa naučíte s nimi pracovať a zistíte, aký je rozdiel medzi presným a približným vyhľadávaním (vyhľadávacie funkcie (XLOOKUP, VLOOKUP, HLOOKUP – presné a približné vyhľadávanie), praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 17, 18 a 19: (obšírna téma, preto sa jej budeme venovať v troch lekciách) V jednej bunke môže byť funkcií viac. Môžeme ich násobiť, deliť, sčítať a dokonca jedna funkcia môže byť argumentom inej. Naučíte sa rôzne spôsoby spájania a vnárania funkcií. Je to náročnejšia téma, preto sú jej venované až tri lekcie (viac funkcií v jednej bunke - vnáranie a spájanie funkcií rôznymi spôsobmi, rôzne nástroje a postupy pre prácu s vnorenými a spájanými funkciami, ako sa orientovať vo vnorených funkciách, ktoré vytvoril niekto iný, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 20: V tejto lekcii si ukážeme ďalšie potrebné nástroje. Medzi inými aj tie, ktoré vám pomôžu vyhodnotiť vzorec, akými spôsobmi kontrolovať a opraviť chyby, a čo v prípade, že objavíte zacyklené odkazy (ako používať nástroj Vyhodnotiť vzorec, kontrola chýb, zacyklené odkazy, možnosti kontroly chýb, praktické príklady na precvičenie)
  • Lekcia 21: Dynamické funkcie sú novinkou vo verzii Excel 365. Ako už z názvu vyplýva, menia sa samotné = samotné zaberajú toľko buniek, koľko potrebujú. Sú šikovnou a jednoduchšou alternatívou maticových vzorcov (vzorcov poľa). Naučíte sa, ako pracujú a ako riešiť prípadné problémy (dynamické funkcie (FILTER, SORT, UNIQUE...), praktické príklady na precvičenie).

Bonusové lekcie:

  1. porovnanie možností vkladania funkcií,
  2. oddeľovač argumentov - čiarka vs. bodkočiarka,
  3. jazykové mutácie,
  4. použitie funkcií v nástrojoch Excelu (napr. filtrovanie, podmienené formátovanie, overenie údajov atď.),
  5. ukážka špeciálnych funkcií (vybrané funkcie finančné, štatistické, matematické atď.),
Ako video-kurz funguje:

  • Jedná sa o online prístup, čo znamená, že dostanete prístup do členskej zóny. Po prihlásení sa menom a heslom budete mať k dispozícii všetky videá.
  • K jednotlivým videám sa môžete hocikedy vrátiť a venovať im toľko času, koľko potrebujete.
  • Prístup NIE JE časovo obmedzený.


Kurz obsahuje:
  • Hlavné lekcie kurzu - Kurz je rozdelený do 21 lekcií. Každá lekcia obsahuje niekoľko videí podľa obsahu. Aktuálne je v základných lekciách 54 videí s celkovou dĺžkou viac ako 4 hodiny a praktické príklady k viac ako 60-tim funkciám.
  • Excelovské súbory na stiahnutie - V súboroch nájdete príklady použité vo videách a ďalšie praktické príklady na precvičenie + riešenie. Čo si sami vyskúšate, to si lepšie zapamätáte.
  • Bonusové lekcie - Bonusové lekcie obsahujú doplňujúce informácie alebo postupy pre náročných.
  • Ťaháky na stiahnutie - Ťaháky (súbory pdf) obsahujú stručné postupy. Môžete si ich vytlačiť a hocikedy ich použiť pri práci.
  • Prehľad - V prehľade si zaškrtnite, čo už máte hotovo. Poteší Vás, keď uvidíte, ako Vaše vedomosti pribúdajú.
  • Komunita – Ak budete chcieť, môžete sa pridať do uzavretej facebookovej skupiny, kde budeme s aj ostatnými účastníkmi kurzu komunikovať a pomáhať si.

Certifikát Certifikát o absolvovaní kurzu v elektronickej forme

Kontaktná osoba

Ing. Zuzana Pogranová, PhD.
0915713569
zuzana@zuzanapogranova.sk

Hodnotenie




Organizátor