Detail kurzu

Bez odpadu v hlave

PDCS

Popis kurzu

Trápia vás správy o stave klímy a životného prostredia a cítite sa stratení v tom, čo konkrétne vy môžete s tým urobiť? Máte pocit, že tlak toho, čo by sa malo a čo sa musí robiť je príliš silný a že sa strácate v „zaručených návodoch“ ako žiť? Nie ste si istí, či váš životný štýl vyhovuje vašej budúcnosti aj životnému prostrediu, v ktorom žijete? Hľadáte cestu, ako žiť v súlade so svojím presvedčením a zároveň sa nestať otrokom ďalšej módnej vlny? Vynovený kurz vám pomôže upratať si hodnoty a priority, dá vám nástroje na kritické čítanie správ o stave klímy a životného prostredia a zároveň vám ponúkne spôsoby, ako hľadať odpovede aj v kríze bez paniky a frustrácie. Pre seba, ale aj pre firmu či organizáciu, kde pracujete.

Obsah kurzu

Kurz ponúka reflexiu individuálnych životných štýlov a stratégií, ktoré majú vzťah k životnému prostrediu a riešeniam klimatickej krízy (napr. zero waste, minimalizmus, klimatický aktivizmus, slow fashion, dobrovoľná skromnosť, apod.). Ukážeme si, aké hodnoty sa skrývajú v jednotlivých stratégiách, aké sú ich užitočné prvky a kde sú úskalia pre jednotlivca, ale aj pre organizácie či spoločnosť. Pozrieme sa na manipuláciu (greenwashing) zo strany firiem aj rôznych verejných či medzinárodných organizácií. Ukážeme si, aké naratívy ovplyvňujú náš vzťah k spotrebe, životnému prostrediu, či k iným ľuďom v našom okolí.

Pozor! Tento kurz nie je návodom ako recyklovať, praktizovať zero-waste či iný trendy štýl. Je zameraný na reflexiu hodnôt, ktoré sa za jednotlivými životnými štýlmi skrývajú, a na hľadanie vlastnej cesty k dobrovoľnej skromnosti. Kurz je postavený na zážitkových metódach a cvičeniach spojených s diskusiou. Minimálny počet na otvorenie kurzu je 5 účastníkov.

Čomu sa budeme venovať:

  • Analýza dôvodov, prečo meniť životný štýl (či štýl vnútorného fungovania organizácie) vzhľadom na klímu či životné prostredie.
  • Zahltenie a rôzne stratégie úniku – ich klady a zápory: minimalizmus, experiencializmus, zero waste, dobrovoľná skromnosť, pomalé hnutia, klimatický aktivizmus, popieranie, klimatická úzkosť apod.
  • Ako porozumieť rôznym meraniam dopadu na životné prostredie (uhlíková stopa, emisie CO2, materiálová stopa, apod.) a ako ich využiť vo vlastnom rozhodovaní.
  • Kolektívna a individuálna zodpovednosť: kde mám konať ja a kde to mám žiadať od firiem, štátu, samosprávy...?
  • Kampane a ako im rozumieť: Nástroj na rozoznanie „zeleného klamstva“ (greenwashingu) a ako sami doň nespadnúť, keď pripravujeme svoje produkty/politiky/služby
  • Klíma a „zdravý rozum“ – ako sa posúva naša predstava o správnom živote? Otvorené otázky do budúcnosti a „mapa“ na hľadanie odpovedí.

Účastníci si počas kurzu vytvoria svoj individuálny plán každodenných zmien postavený na reflexii dopadov svojho životného štýlu na prírodu a spoločnosť. Obdržia obsiahly zoznam literatúry a odkazov k téme kurzu, ako aj autorské písomné materiály v rozsahu najmenej 20 strán. Na konci kurzu dostanú certifikát.

Cieľová skupina

Cieľová skupina nie je bližšie zadefinovaná, kurzu sa môže zúčatniť ktokoľvek so záujmom o túto tému/ prípadne ak chce túto tému priniesť na pracovisko.
Certifikát Účastníci získajú certifikát o absolvovaní kurzu. Poznámka k cene

Keďže téma kurzu je zvlášť spoločensky dôležitá a nie vždy si ho môžu dovoliť všetci tí, ktorí ho potrebujú, pomáhame tým, že sme cenu znížili na symbolický registračný poplatok.

Hodnotenie




Organizátor



Ďalšie termíny kurzu
Termín Cena Miesto konania Zarezervovať