Detail kurzu

CMR látky a obmedzenia pre výrobky na trhoch EÚ

Ekotoxikologické centrum Bratislava s.r.o.

Popis kurzu

Webinár poskytuje prehľad nariadení REACH a CLP z pohľadu CMR látok v systéme hodnotenia, kontroly chemických látok vo výrobkoch a reštrikcií v EÚ chemickej legislatíve.

Obsah kurzu

CMR látky sú látky karcinogénne, mutagénne a reprodukčne toxické. Z pohľadu výberu tzv. SVHC látok sa k nim pridávajú aj látky tzv. ekvivalentného záujmu ako sú napríklad endokrinné rozrušovače.

CMR látky sú identifikované v rámci klasifikácie chemických látok v zmysle CLP nariadenia a príslušných jeho usmerneniach. Z hľadiska hodnotenia nebezpečnosti patria CMR látky medzi tie, u ktorých nie je možné stanoviť bezpečnú dávku expozície, teda prahovú hodnotu.

V prípade skupiny CMR látok sa uplatňujú reštrikčné opatrenia najmä s cieľom znížiť expozíciu všeobecnej populácie, ale uplatňujú sa aj opatrenia na pracoviskách.

EÚ prijala Európsky plán na boj proti rakovine. Jej tretím bodom je zníženie znečistenia životného prostredia zosúladením noriem EÚ v oblasti kvality ovzdušia s usmerneniami Svetovej zdravotníckej organizácie a zníženie vystavenia ľudí karcinogénnym látkam a žiareniu.

Cieľová skupina

pracovníkom zodpovedným za manažment chemických látok, výrobkov, manažment bezpečnosti na pracovisku, dovozcom a výrobcom chemických látok a zmesí, výrobkov…

Kontaktná osoba

Matej Murín
02 45943712
conference@ekotox.sk

Hodnotenie




Organizátor