Detail kurzu

Ako sa brániť nepravdám a manipulácii

PDCS

Popis kurzu

Kurz otvoríme podľa záujmu. 

Súčasná doba prináša viacero neželaných javov, napr. falošné správy (fake news), hoaxy, uzatváranie sa do tzv. komunikačných bublín, online útoky hejterov a trollov. Chýbajú nástroje, ako rozpoznať manipuláciu a tiež ako diagnostikovať neférové správanie. Nevieme ako argumentovať v zavádzajúco vedených diskusiách s konšpirátormi, ako „nekŕmiť trollov“, ako sa vysporiadať s online šikanovaním alebo stalkingom?

Obsah kurzu

Na podobné problémy narážame aj na celospoločenskej úrovni. Ako rozpoznať manipuláciu v médiách? Ako používať kritické myslenie? Ako sa orientovať v džungli informácií? Ako ich filtrovať a triediť, ako rozoznávať falošné správy a falošných diskutérov? Na základe videí a rozboru prípadových štúdií z konšpiračných kampaní, a tiež aj na základe prehrávania rôznych manipulačných trikov, sa naučíme rozoznávať a preventívne sa pripravovať na takéto situácie.
Ukážeme si, ako vyzerajú často požívané manipulatívne triky a ako reagovať na ich použitie.

Precvičíme si hlavne reakcie na tieto triky a postupy:

  • "gaslighting“ (útok na vlastnú integritu a zdravý rozum);
  • "whataboutism“ (pseudoargumentačná kaťuša);
  • "zošikmené parafrázovanie" a neadekvátna generalizácia, obvinenie;
  • “informačný šejker” (kombinovanie pravdivých, polopravdivých a nepravdivých tvrdení);
  • obvinenia z povyšovania, útoky „ad hominem“, a iné.
V dekódovaní mediálnej manipulácie sa zameriame na analýzu aktérov, tém, jazyka. Taktiež si ukážeme, ako sa manipuluje štatistikou, falošné grafy a zavádzajúca vizualizácia, sugestívne interpretovanie obrázkov a ikonografík, ukážky deep fake, ap.

Po absolvovaní kurzu sa nestanete imúnni voči akejkoľvek manipulácii (je to ako boj s vždy novými typmi počítačových vírusov), ale výrazne si posilníte intuíciu na momenty, keď hrozí zavádzanie, klamstvo, neférovosť.

Cieľová skupina

Kurz je vhodný pre kohokoľvek, koho zaujíma téma manipulácie a obrany proti konšpiráciám,  pre ľudí so záujmom o sebapoznanie, osobný rast a dianie v spoločnosti. 


Certifikát Účastníci získajú certifikát o absolvovaní kurzu. Poznámka k cene

Cena zahŕňa občerstvenie a tréningové materiály.

Hodnotenie




Organizátor