Detail kurzu

Školský špeciálny pedagóg - Nové témy z praxe

Inklucentrum - Centrum inkluzívneho vzdelávania

Popis kurzu

KAŽDÝ TERMÍN NOVÁ TÉMA Z PRAXE



Obsah kurzu

27. 9. 2022, 15:00 – 18:30,
TÉMA: Webinár pre začínajúcich školských špeciálnych pedagógov. Aktuálna legislatíva, odborné štandardy ŠPP, príklady dobrej praxe.


25. 10. 2022, 15:00 – 18:30,
TÉMA: Porozumieť a vzájomne sa podporovať. Spolupráca špeciálneho pedagóga/učiteľa s rodičmi. Komunikačné šumy, nástrahy a pasce. Hľadanie spoločného jazyka, ktorý nás vedie k hlbšiemu porozumenie dieťaťa. Ilustračné kazuistiky. Kedy a v akom rozsahu zapojiť do spolupráce ďalšie inštitúcie. Seminár je určený pre špeciálnych pedagógov a učiteľov.


15. 11. 2022, 15:00 – 18:30,
TÉMA: Motivačné a podporujúce hodnotenie. Špecifiká hodnotenia žiakov so špeciálnymi potrebami v základnej škole (Vhodné aj pre učiteľov žiakov so ŠVVP).


6. 12. 2022, 15:00 – 18:30,
TÉMA: Fenomén zvaný autizmus Špecifiká vzdelávania žiakov s rôznou formou autizmu v bežnej triede základnej školy.

Termín čoskoro:

TÉMA: Kam kráčame a akým tempom? Vývinová psychológia ako významný sprievodca na našej pedagogickej púti. Dôležité medzníky, kľúčové poznatky a doplňujúce kazuistiky. Seminár je určený pre špeciálnych pedagógov a učiteľov.


Ukončenie registrácie deň pred webinárom. Webinár je organizovaný v spolupráci so Slovenskou komorou učiteľov.

ŠKOLITEĽKY: Zuzana Hronová a Lívia Muntágová

Zuzana Hronová

Skúsená špeciálna pedagogička – od roku 2002 pracuje so žiakmi s rôznym druhom a stupňom zdravotného znevýhodnenia a so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Pracovala ako učiteľka v špeciálnej triede pre žiakov s vývinovými poruchami učenia a už štrnásty  rok ako školská špeciálna pedagogička. Pracuje so žiakmi všetkých vekových kategórií, prioritne s 1. stupňom základnej školy. Realizuje preventívne Tréning fonematického uvedomovania podľa Eľkonina, korekčnú techniku čítania SFUMATO na 1. stupni. Na druhom stupni realizuje tréning Feuersteinovho inštrumentálneho obohacovania. Venuje sa metakognitívnym procesom čítania a učenia sa hlavne u žiakov  s vývinovými poruchami učenia.

Je trénerkou kurzu pozornosti KUPOZ a KUPREV, preventívnych programov Zippyho kamaráti, Kamaráti jabĺčka a Srdce na dlani – programy predchádzajúce šikanovaniu na 1. stupni. V priebehu svojej praxe  vypracovala niekoľko projektov zameraných na skvalitnenie starostlivosti o žiakov so špeciálnymi potrebami v  základnej škole.

V súčasnosti pracuje v Košiciach v základnej škole v rámci projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov  v inkluzívnom tíme. Jej škola je v tomto školskom roku zaradená do programu Škola inkluzionistov.

Od roku 2016 pôsobí v Slovenskej komore učiteľov, v sekcii inkluzívneho vzdelávania. V rámci aktivít Slovenskej komory učiteľov sa zasadzuje za inkluzívnu vzdelávaciu politiku s dôrazom na rovnaký prístup ku vzdelaniu všetkých detí.

Cieľová skupina

  • školský špeciálny pedagóg na 1. stupni ZŠ
  • školský špeciálny pedagóg na 2. stupni ZŠ
  • školský špeciálny pedagóg na SŠ
Certifikát Aj absolvovaním tohto webinára môžete získať získať Certifikát Inklucentrum, ktorý vás oprávňuje žiadať o príplatok za profesijný rozvoj u svojho zamestnávateľa. Je potrebné absolvovať aspoň 10 webinárov s označením akreditované.
Hodnotenie




Organizátor