Detail kurzu

Hodnotová komunikácia a sila pozitívnych naratívov

PDCS

Popis kurzu

Dezinformácie sa často opierajú o veľmi jednoduché naratívy, ktoré fungujú práve preto, že stavajú na základných aspektoch ľudkej skúsenosti: túžbe niekam patriť, potrebe nevytŕčať, ale aj na empatii, strachu či hneve. V rámci tréningu preskúmame silu naratívov a ich negatívneho vplyvu v našej spoločnosti. V druhej časti sa vďaka veľmi konkrétnym odporúčaniam pozrieme na to, ako využiť túto komunikačnú dynamiku v náš prospech. Zameriame sa na to, aké kontra-naratívy môžeme komunikovať a podporovať, akými príbehmi a informáciami môžeme efektívne hovoriť o našich postojoch a cieľoch.

Obsah kurzu

Žijeme v období neistoty, v ktorej čelíme naliehavým otázkam spojeným s vojenským konfliktom na Ukrajine a prežívame následky pandémie. V tejto atmosfére sa dezinformácie šíria rýchlejšie ako huby po daždi. Naša spoločnosť je hlboko polarizovaná a verejná diskusia vyhrotená aj vďaka pôsobeniu škodlivých naratívov. Nemusíme však zostať pasívni. Našou komunikáciou môžeme podporovať vlastné hodnotové rámce a ponúkať inkluzívne a prepájajúce vnímanie citlivých tém a vašej organizácie.

Program tréningu zahŕňa: 

  • čo sú to naratívy v kontexte dezinformácií a prečo fungujú
  • ako naratívy dokážu oslabovať našu spoločnosť 
  • definovanie cieľov komunikácie podľa toho, čo potrebujeme zmeniť alebo rozvinúť: postoje, informácie alebo spoločenské normy
  • ako rozširovať naše “my” a ďalšie stratégie stavania kontra-naratívov
  • pohľad na riziká a ako im predchádzať
  • aplikovanie získaných informácií pre potreby vlastnej organizácie
  • hľadanie vlastných nápadov do kampane, online komunikácie, blogov či podcastov 

Každý účastník bude mať príležitosť uvažovať o kontranaratívoch a ich využití vo svojej vlastnej praxi. Odíde s nápadmi a porozumením základných komunikačných stratégií pre ich bezpečné využitie. 

Kurz je jednodňový. Účastníci kurzu získajú zoznam podpornej literatúry vrátane linkov na online zdroje a videá, certifikát v PDF a prezentáciu. 



  

Certifikát Účastníci získajú certifikát o absolvovaní kurzu. Poznámka k cene

Cena zahŕňa materiály, občerstvenie.

Kontaktná osoba


+421 2 5292 5016
monika@pdcs.sk

Hodnotenie




Organizátor