Detail kurzu

Ako pestovať osobnú odolnosť

PDCS

Popis kurzu

Kurz je aktuálne obsadený. 

Na dvojdňovom kurze “Ako pestovať osobnú odolnosť” budeme hovoriť a prakticky precvičovať postupy, ktoré vedú k schopnosti “vystužiť” svoju osobnosť – t.j. znášať záťaž v neustále sa meniacom svete, pripraviť sa na krízové situácie v pracovnom či rodinnom kontexte, uvedomiť si, čo je osobnostne špecifická opora, ktorú si človek má chrániť a pestovať. 

Obsah kurzu

Prvý deň kurzu je venovaný fyzickej odolnosti (výdrži voči chladu, hladu, deficitu spánku, znášaniu hluku a radám pri dlhodobej potrebe sústrediť sa a podávať výkon pri vyčerpaní a  a neúmernom pracovnom vypätí). Ujasníme si, kde máte svoje hranice a kde môže byť „žitie z rezervy“ fyzicky nebezpečné. Taktiež budeme analyzovať, ako sa vyrovnať v prostredí s toxickými vzťahmi na pracovisku, v susedstve alebo v rodine. Kde nachádzať pomoc, keď to už sami nezvládneme.

Druhý deň kurzu sa sústredí hlavne na informačne znečistené prostredie: prečo mládež cíti pocity nedostačivosti („imposter syndrom“), potrebu nebyť opomínaná (jav FOMO), potrebu schovávať sa za vizuálne filtre. Ukážeme si, ako z pozície zodpovedného dospelého (vedúceho, rodiča ap.) odhaliť a ako sa postaviť voči  opakovaným atakom, ku kyberšikane, gaslightingu, k online útokom na sociálnych sieťach (v podobe „body shamingu“, napríklad keď sa terčom stanú deti, tínedžerky apod.)

Cez prípadové štúdie budeme hovoriť ako sa odolne postaviť k nepriaznivým útokom (anonymom, stalkingu ap.). Okrem negatívnych javoch budeme hovoriť aj o pozitívnych javoch, ako dostať svoj život pod kontrolu, o pozitívnej psychológii, o nádeji, kultivácii vďačnosti.     

Účastníci sa prostredníctvom videí a prípadových štúdií dozvedia o viacerých inšpiratívnych príkladoch odolnosti v ochrane vlastného zdravia, v športe, v schopnosti postarať sa o rodinu. Na základe seba-diagnostických nástrojov si ujasnia, čo sú ich jedinečné prednosti, o ktoré sa v budúcnosti môžu v podobných situáciách opierať. Kurz je určený aj ľuďom, ktorí sa museli vyrovnať s náročnou situáciou (zdravotný problém, záťažový rozchod, príp. strata partnera alebo blízkeho človeka, strata práce alebo majetku, a pod.)

Vyčerpanosti a krízam sa nevyhneme. Ale môžeme sa naučiť postaviť sa k nim tak, aby nás nezničili. 

Kurz vedie Dušan Ondrušek, skúsený psychológ, ktorý pracoval s ľuďmi vo viacerých krízových zónach, kde bolo pestovanie odolnosti podstatné.

Certifikát Účastníci získajú certifikát o absolvovaní kurzu.

Kontaktná osoba


+421 2 5292 5016
monika@pdcs.sk

Hodnotenie




Organizátor